צרבת היא אחת הבעיות הנפוצות ביותר שחוות נשים בהריון. בדרך כלל מלווה בתחושת צריבה בגרון ובוושט, צרבת יכולה להימשך מספר דקות או יותר, ולעיתים אף לגרום לכאבים בחזה.
יש נשים שמרגישות גוש בגרון, או כאילו האוכל מנסה לחזור לגרון שלה. לחלק מהנשים יש טעם חמוץ בפה, או מרגישות שאין להן מספיק רוק.
על פי מחקר, כמעט מחצית מכל הנשים יחוו צרבת בהריון. נשים בהריון חוות את הבעיה לעתים קרובות יותר בגלל השינויים בגופן, מה שהופך את זה כבר לזמן לא נוח עבורן. מה נשים יכולות לעשות כדי להפחית את הסבירות לצרבת, וכיצד הן יכולות להתמודד אם היא אכן מתרחשת?
מדוע הריון גורם לצרבת?
בחודש השני להריון, נשים רבות מתחילות לחוות צרבת. למעשה, הצרבת יכולה להופיע בכל שבוע של ההריון. נשים רבות חוות את הצרבת כאחד הסימנים הראשונים להריון.
הריון גורם לגוף האישה לעבור שינויים דרמטיים, ועלול לגרום לסיכון מוגבר לצרבת. הבטן של האישה עלולה להפעיל לחץ על הרחם שלה בזמן שהוא גדל, ולגרום לצרבת בשליש הראשון ובשלבים מאוחרים יותר של ההריון, כאשר הרחם ממשיך להתרחב ותופס מקום נוסף. ריפלוקס גורם לדחיפת החלק העליון של הקיבה כלפי מעלה, החלק של הקיבה שמתחבר לוושט. זה יכול לגרום לפתח להיקרע ולהגביר את האפשרות להתרחש ריפלוקס.
צרבת היא התסמין השכיח ביותר של ריפלוקס, כאשר הלחץ על הקיבה עולה.
במהלך ההיריון משתחרר הורמון הנקרא רלקסין למערכת האמהות, מה שגורם להרפיית השרירים. אחד השרירים שמרפים הוא זה שבין הוושט לקיבה, שעלול לגרום לצרבת אצל חלק מהנשים ההרות. כאשר שריר הסוגר נרגע, תוכן הקיבה יכול לעלות במעלה הוושט. התוכן החומצי של הקיבה יכול אז לגרום לכאב וצריבה בחזה.
כדי למנוע צרבת במהלך ההריון, מה האישה צריכה לעשות?
ככל שההריון מתקדם, הגוף מסתגל לתנוחות ותנועות חדשות כדי להתאים למצב ולגודל הבטן החדשים.
במהלך ההריון, ההנחיות הבאות יכולות לסייע במניעת הופעת צרבת חמורה, ויש לעקוב אחריהם באופן שגרתי לאורך כל הזמן:
כדי לעזור לתוכן הקיבה לנוע מטה לכיוון הוושט, יש לשכב במצב מאוזן על כרית המשעינה את הראש. שכיבה או שינה עם ראש מורם עלולות לגרום לתוכן הקיבה לזוז בחזרה למעלה, וזה מה שהכרית מנסה למנוע.
לבשו בגדים נוחים ורפויים, ואל תלבשו חולצות לוחצות על הבטן או החזה, כולל חזיות.
כיפוף הגב עלול להפעיל לחץ מיותר על הבטן ועל הקיבה, ולכן עדיף להתכופף כמה שיותר עם הברכיים.
השפעת התזונה בהריון על צרבת
צרבת קשורה קשר הדוק לתזונה שלך. תשומת לב להרגלי האכילה שלך ואכילה לבד יכולה לעזור להקל או להפחית את התרחשותן של צרבת:
כאשר מופיעה צרבת, מומלץ לשתות מים בלגימות קטנות.
רצוי להפריד בין מזון למשקה, ולו רק בגלל ששתיה עם הארוחה עלולה “לתרום” לנפיחות בבטן. בדרך כלל, את צריכה להתמקד רק באכילה, ולהשאיר את המשקה שלך בין הארוחות.
מומלץ לאכול מספר ארוחות קטנות במהלך היום ולהעדיף ארוחות קטנות וקלות על פני מספר ארוחות גדולות וכבדות.
חשוב ללעוס היטב את האוכל, שכן לעיסה יעילה צפויה לעזוב את הקיבה מהר יותר. לכן, הסיכוי נמוך שמיצי קיבה יגיעו לוושט ויגרמו לתסמינים הקשורים לצרבת במהלך ההריון.
יש להימנע מארוחות גדולות לפני השינה או לפני השינה. במידת האפשר, מומלץ לאכול את הארוחה האחרונה עד שעתיים לפני השינה.
פעילות גופנית מומלצת מאוד ברמה הכללית במהלך חודשי ההיריון, אם כי עדיף לא לעסוק בפעילות גופנית נמרצת כמה שעות לפני השינה.
לא חסרות סיבות להימנע מעישון או שתיית אלכוהול לחלוטין במהלך ההריון. בהקשר הנוכחי, הם עלולים לגרום להפרשה מואצת של מיצי קיבה וכתוצאה מכך לצרבת עם הסימפטומים הלא נעימים שלה.
הקפדי ללבוש בגדים נוחים שאינם צמודים מדי כדי להקל על זרימת הדם שלך.
מתי אני צריך לראות רופא?
ברוב המקרים, צרבת במהלך ההריון היא בעיקר אי נוחות הנגרמת מהתסמינים שהוזכרו לעיל. אך במקרים מסוימים, צרבת עשויה להעיד על בעיה רפואית שיש לטפל בה, או לפחות ביקור אצל הרופא.
התסמינים העיקריים של צרבת במהלך ההריון הדורשים טיפול הם:
1. בחילות עם הקאות במהלך ההריון, כאשר ההקאות עצמן אדומות או חומות.
2. קושי בבליעה לאחר תסמיני צרבת.
3. דם בצואה או צואה שחורה.
4. ירידה במשקל במהלך ההריון ואי עליה במשקל במהלך ההריון למרות שהעובר גדל.
האם את צריכה לפחד מצרבת במהלך ההריון?
ברוב המוחלט של המקרים, לא, שכן מדובר בתופעה נדירה שיכולה להתרחש לאורך כל ההריון. עם זאת, ישנם מצבים הדורשים פנייה לרופא, כמו הקאות תכופות או קשיי בליעה בנוסף לצרבת.
כיצד לטפל בצרבת במהלך ההריון?
קיים מגוון רחב של טיפולים, כולל מגוון רחב של רפואה קונבנציונלית ומשלימה. הרפואה הסינית המסורתית המשתמשת בשיטות כגון דיקור או צמחי מרפא נחשבת יעילה במיוחד.